Ametist i suze boga vina

Vjerovali ili ne u čudesnu moć kristala, priče o nekima od njih su vječita inspiracija ljubiteljima misterija i drevnih priča. Kada je o ametistu riječ, njegova slava potječe iz mnogih legendi, a očuvala se do danas.

Možda je najpoznatija ona iz antičkog doba. Sve je počelo s Dionizom, slavnim bogom vina i ovozemaljskih užitaka koji je, izazvan od strane jednog grešnika zbog neke uvrede, bacio kletvu na prvog smrtnika koji naiđe. Zato je stvorio krvoločne tigrove čiji je zadatak da razderu prvo ljudsko biće od krvi i mesa koje im se nađe na putu. Slučaj ili sudbina htjeli su da to bude prelijepa djevojka Ametist, uhvaćena na putu prema svetištu božice Artemide. Zaštitnica djevica je, uvidjevši opasnost u kojoj se nalazi, pretvorila Ametist u bijelu statuu, ali su čari njene ljepote ostale vidljive i bogu Dionizu koji je od tuge proplakao ljubičaste suze od vina. I tako je nastao ljubičasto – bijeli kamen kojeg danas imamo pod tim nazivom. Prema jednoj drugoj varijanti, Grci su kamenu dali ime prema riječi “amethustos” što u prevodu znači “onaj koji nije pijan ili opijen, omamljen”.

No, neka arheološka istrazivanja idu još i dalje, do drevnog Egipta i grobnica Tutankamona i kraljice Kleopatre koji su također cijenili ovaj kamen. I evropski kraljevi su ametist smatrali čak vrednijim od dijamanta, što je usko vezano za shvatanje ljubičaste boje kao simbola moći. Najstarija kruna s ametistom je ona od kralja Edvarda iz 11. stoljeća, poslije su je nosile engleske kraljice, sve do 1727. godine kada su se na širem tržistu prvi put pojavili brazilski ametisti, ali su ga zbog njegove skupocjenosti rijetki mogli priuštiti.

0779_quartz_var_amethyst_closeup_115

S pronalaskom velikih količina ametista na Uralu u 18. vijeku, cijena mu je značajno opala, što se može zahvaliti ruskoj carici Katarini Velikoj, koja je angažirala svoje tragaoce u potrazi za jeftinijijim ljubičastim kamenom nego što je onaj s brazilskog tržišta. Jedna od najpoznatijih kruna koje sadrže ovaj ljubičasti kvarc je ona u posjedu Elizabete I.

Osim među kraljevima, ametist je bio i još uvijek je veoma cijenjen kod katoličkih biskupa, a najveći dokaz tome je Chiesa D’Oro, bazilika Svetog Marka u Veneciji. Prije nego što je većinu od 4000 komada dragog kamenja s njenog glavnog oltara pokrala napoleonova vojska, tu je, među biserima, safirima i rubinima bilo najmanje 100 pravih ametista vrhunske izrade.

Kao simbol “Kraljevstva božijeg”, ametist zauzima istaknuto mjesto kod rimokatoličkih biskupa, pa je zbog toga dobio i drugi naziv, “biskupski kamen”. Nose ga na trećem prstu desne ruke, ali je klericima koji nisu bili biskupi u prošlosti bilo zabranjeno nositi takav prsten. Kao simbol vjernosti i bračne veze s crkvom, biskupi nose prsten od kamena ovalnog oblika, s posebnim pečatom direktno urezanim u površinu dragulja.

2402e3dda455c3d7979e2c4ad7a243cd

Veoma popularan u periodu renesanse, ametist su klesali u lik medvjeda i upotrebljavali ga kao zaštitni talisman, protiv ozljeda u bitkama, zaraznih bolesti, ali i crne magije.

Poznavaoci kristala smatraju da ovaj kamen djeluje tako što pretvara niže energije u više i iscjeljuje sve razine uma, tijela i duha, djelujući smirujuće i opuštajuće na nervni sistem.

Naravno, uvijek ima onih kojima je to priča za djecu, spremnih da sve pripišu “placebo” efektu. Čak i da je tako, svako od nas ima nešto što ga ispunjava energijom i onda kada ljudi oko nas ili događaji djeluju na način da nas iscrpljuju. U tom smislu sve što nam je priroda podarila, uključujući i kristale, ne može djelovati negativno. Možda se više pronađete u nekoj drugoj boji, nekom drugom kristalu. Ili još bolje, pustite da pravi kristal pronađe vas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s